Belföldi szállások keresése

Részletes keresés >>>Szálláshely Ajánló

                        Figyelmébe ajánljuk...Úticél

    Látnivalók, kirándulóhelyek, leírások

Salgótarján - látnivaló, leírás

Salgótarján Nógrád megye székhelye, népességét tekintve Szekszárd után a második legkisebb megyeszékhely Magyarországon.

A település már a középkorban is létezett, feltehetőleg kis falu volt. Vára, melyről Petőfi Sándor Salgó című versét írta, a 13. században kezdték építeni.

A 17. században már kovácsműhelye és malma is volt a falunak, amelynek ekkor 247 lakója volt. Fülek várának 1682-es ostroma után a település elnéptelenedett, és tíz évig lakatlan maradt. 1782-ben lassan újra benépesülő település még sokáig nem tartozott a jelentősebbek közé.

A 18. század közepén Salgótarján az aránylag kisebb, jelentéktelenebb települések közé tartozott. Területének csaknem 95%-a a Jankovich család birtokában volt.

1847-től Hyeronimus Morsbrugger bécsi vállalkozó Weber Alajos mérnökkel szén után kutatott a falu közelében és 1850-ben barnakőszenet fedeztek fel. Beindult a bányászat, majd az erre alapuló ipar, így a település is gyors növekedésnek indult. Az 1860-as évek végén megalakult az akkori idők egyik legnagyobb társasága: a Salgótarjáni Kőszénbánya Rt. 1881-ben két cég egyesülésével óriási gyárkomplexum alakul ki. Ez akkoriban az ország második legnagyobb vasfinomító vállalata volt.

A szocialista beruházások idején Salgótarján az iparvárosok közé tartozott. Sorra épültek fel a lakótelepek, megújult a belváros, amely ekkor nyerte el mai formáját.

A rendszerváltás után visszaesés állt be a gazdasági életben, azóta arra törekednek, hogy ipara újra a régi legyen, illetve turisták is megforduljanak a vidéken. 2009-ben új városfejlesztő projekt indult, amellyel élhetőbb várossá szeretnék tenni Salgótarjánt.

Kulturális rendezvények

Nemzetközi Dixileand Fesztivál (minden év májusa)
Nógrádi Folklór Fesztivál (minden év július 31)
Augusztus 20-i ünnep (augusztus 20.)
Bányarém fesztivál

Látnivalók

Salgótarján környékén rengeteg várral valamint várrommal találkozunk. Ilyen például: Salgó és Somoskő vára.

Kapcsolódó cikkünk: Salgó vára részletesen >>>

Salgótarjánban található Magyarország egyetlen föld alatti bányamúzeuma, valamint egy csak horgászati célra használt víztározó.

2001-óta található Baglyasalján egy szoborpark ahol a városban a szocializmus idején álló szobrok találhatók. Fontos látnivalók még a templomok és a kulturális intézmények sokasága.

Salgótarjáni szállások >>>

Salgótarjáni akciós szállásajánlatok >>>

Salgótarjáni éttermek >>>

Salgótarjáni szórakozóhelyek >>>

Salgótarjáni egyéb vendéglátóhelyek >>>

Salgótarjáni fürdők, uszodák, welness helyek, élményfürdők >>>           

Médiaajánlat/hirdetés      Szállás regisztrálása      Impressum      Staff

Jogi nyilatkozat      Általános Szerződési Feltételek      Adatvédelmi nyilatkozat      Hírlevél lejelentkezés

Copyright 2010 Szálláshely Ajánló - Viator2000 Bt. Minden jog fenntartva.