Belföldi szállások keresése

Részletes keresés >>>Szálláshely Ajánló

                        Figyelmébe ajánljuk...Úticél

    Látnivalók, kirándulóhelyek, leírások

Miskolc - látnivaló, leírás

Miskolc Északkelet-Magyarország legnagyobb városa és Borsod-Abaúj-Zemplén megye székhelye. Budapest, Debrecen és Szeged után Magyarország negyedik legnépesebb városa.
 
A terület ősidők óta lakott. A több mint 70 000 éves, paleolit kori leletek azt bizonyítják, egyike Európa legrégebben lakott területeinek. A honfoglaló magyarok már kevert etnikumú lakosságot találtak ezen a vidéken

Miskolcot Nagy Lajos király emelte városi rangra 1365-ben, nagyjából ugyanabban az időben, amikor a közeli diósgyőri várat felújíttatta. A király egyben a diósgyőri koronauradalomhoz is csatolta a várost, amely egészen 1848-ig királyi tulajdonban állt. Zsigmond király 1435. október 2-án pallosjogot adott Miskolcnak. A település gyors fejlődésnek indult, a török hódoltság idején azonban a fejlődés lelassult. 1544-ben a törökök felégették a várost és behódolásra kényszerítették. Miskolcot egészen az 1687-es felszabadulásig adóztatta a török..

A szabadságharc idején Rákóczi fejedelem rövid időre Miskolcon rendezte be főhadiszállását. 1706. szeptember 25-én az osztrákok kirabolták és felégették a várost, 1711-ben pedig kolerajárvány pusztított, melynek a népesség fele áldozatul esett. Miskolc ezután újra virágzásnak indult.
 
Több fontos épület a 18. és 19. század folyamán épült, köztük a városháza, az új megyeháza , a színház (az ország mai területén álló első kőszínház), a zsinagóga, számos iskola és templom. 1867-ben elkezdődött a gázvilágítás bevezetése, 1870. január 9-én átadták a Hatvan-Miskolc vasútvonalat, amivel a város összeköttetésbe került Pesttel. Ezek az évek azonban nemcsak fejlődést hoztak a városnak: több csapás is sújtotta Miskolcot, 1873-ban ismét kolerajárvány tört ki, 1878-ban pedig hatalmas árvíz volt. Az árvíz rengeteg épületet is elpusztított, de helyükre szebb, nagyobb épületek épültek. 1897 júliusában indult el az első miskolci villamosjárat.

A trianoni békeszerződés a gazdaságban rövid időre hanyatlás következett be. Az elcsatolt országrészekből menekültek érkezetek Miskolcra. A városnak át kellett vennie az addigi régióközpont, Kassa szerepét. Ez és a közelítő második világháborúra való felkészülés Miskolcot az ország legfontosabb nehézipari központjává tette
 
Az 1990-es évek a miskolci nehézipar hanyatlását hozták. A város népessége csökkenni kezdett, Debrecen vette át helyét az ország második legnagyobb városaként. A 2000-es évektől folyamatos fejlődés figyelhető meg a városban, amivel az acélváros mítoszról a kultúra és turizmus városává válna Miskolc. 2008-ban a Kultúra Magyar Városa díjjal jutalmazták a várost, 2010-ben pedig megkapta az Értékgazdag Település címet.

Belváros: Miskolc történelmi belvárosa műemlék jellegű épületekben kevésbé gazdag, mint más városoké, a 19. század hangulatát tulajdonképpen csak a sétálóutca jellegű főutca (Széchenyi István utca) és az ennek folytatásában elterülő Városház tér őrzi.

Rendezvények Miskolcon

 • A Zenepalota Országos Grafikai Biennále (változó időpontban)
 • Miskolci Tél Kocsonyafesztivál (február)
 • Kamarakórus Fesztivál (március)
 • Diósgyőri Várjátékok (május)
 • MEN, Miskolci Egyetemi Napok (május)
 • Miskolci Nemzetközi Operafesztivál (nyár)
 • Kaláka Nemzetközi Folkfesztivál (július)
 • Diósgyőri Várnapok (augusztus)
 • Gyár Fesztivál (augusztus)
 • Díszelgő alegységek és katonazenekarok nemzetközi fesztiválja (nyáron)
 • Kamarazenei Nyár
 • Nemzetközi Dixieland Fesztivál (nyár)
 • CineFest – Fiatal Filmesek Nemzetközi Fesztiválja (szeptember)
 • Görömbölyi Ősz (szeptember)
 • Rocktober Fesztivál
 • Téli Tárlat (december)

Kapcsolódó cikkeink:
Miskolctapolcai Barlangfürdő >>>
Lillafüred>>>

 

Miskolci szállások >>>

Miskolci akciós szállásajánlatok >>>

Miskolci éttermek >>>

Miskolci szórakozóhelyek >>>

Miskolci egyéb vendéglátóhelyek >>>

Miskolci fürdők, uszodák, welness helyek, élményfürdők >>>           

Médiaajánlat/hirdetés      Szállás regisztrálása      Impressum      Staff

Jogi nyilatkozat      Általános Szerződési Feltételek      Adatvédelmi nyilatkozat      Hírlevél lejelentkezés

Copyright 2010 Szálláshely Ajánló - Viator2000 Bt. Minden jog fenntartva.