Belföldi szállások keresése

Részletes keresés >>>Szálláshely Ajánló

                        Figyelmébe ajánljuk...Úticél

    Látnivalók, kirándulóhelyek, leírások

Sissi királyné kedvenc városa

Gödöllői arborétum (Magyarország Arborétumai cikk) >>>

Budapesttől 30 kilométerre északkeletre található, a Gödöllői-dombságban fekszik. 1349-ben említik először I. Lajos egy adománylevelében. A török hódoltság idején teljesen elpusztult, később újra benépesült.

A 18. században földesura, Grassalkovich Antal birtokai központjává tette a települést. Ő építtette a kastélyt. 1763-ban Gödöllő mezőváros lett.

1841-ben a Grassalkovich család kihalt, így a Viczay család örökölte a birtokokat, majd rövid idő múlva már a Sina családot találjuk a település földesuraként. Az 1848-as szabadságharc idején a kastély Windischgrätz szálláshelye volt, majd Kossuth Lajos főhadiszállása. Kossuth itt fogalmazta a Függetlenségi Nyilatkozatot.

A kiegyezés után a magyar állam visszavásárolta az uradalmat, és koronázási ajándékként állandó használatra felajánlották Ferenc József és Erzsébet királyné számára. A kastély a királyi család egyik kedvenc nyaralóhelyévé vált, több nyarat is itt töltöttek el.

1911 óta Gödöllőt HÉV-vonal köti össze Budapesttel. Érdekessége ennek a vonalnak, hogy azóta is fordított közlekedési rend van érvényben, azaz a vonatok menetrend szerint a bal oldalon közlekednek.

Az I. világháború végén IV. Károly király itt értesült az Osztrák–Magyar Monarchia összeomlásáról. A két világháború közt a település Horthy Miklós rezidenciája. 1933-ban a város adott otthont a cserkészek világtalálkozójának. A II. világháború után mezőgazdasági központtá fejlődik. 1950-ben ide telepítik az Agrártudományi Egyetemet.

Nevezetességek
Grassalkovich-kastély
Arborétum
Kastélytemplom
Erzsébet-park
Gödöllői Városi Múzeum
Méhészeti Múzeum
Agrártörténeti Műszaki Gyűjtemény
Szent István Egyetem
Gödöllői repülőtér
Gödöllői Városi Mozi

Gödöllői szállások >>>

Gödöllői akciós szállásajánlatok >>>

Gödöllői éttermek >>>

Gödöllői szórakozóhelyek >>>

Gödöllői egyéb vendéglátóhelyek >>>

Gödöllői fürdők, uszodák, welness helyek, élményfürdők >>>           

Médiaajánlat/hirdetés      Szállás regisztrálása      Impressum      Staff

Jogi nyilatkozat      Általános Szerződési Feltételek      Adatvédelmi nyilatkozat      Hírlevél lejelentkezés

Copyright 2010 Szálláshely Ajánló - Viator2000 Bt. Minden jog fenntartva.