Belföldi szállások keresése

Részletes keresés >>>Szálláshely Ajánló

                        Figyelmébe ajánljuk...Úticél

    Látnivalók, kirándulóhelyek, leírások

Az északi part fővárosa

Rövid történet:
Füred nevével írásos emlékként először 1211-ben találkozunk, a Tihanyi Apátság egy birtokösszeírásában.

A város az 1800-as években, a reformkor idején indult fejlődésnek. A vendégek szórakozását a nyári időben fából készült színház szolgálta, 1831-ben pedig itt épült a Dunántúl első magyar nyelvű kőszínháza, melyet Kisfaludy Sándor alapított adományokból, apátsági és népi segítséggel.
Horváth János rendezte 1825. július 26-án a füredi Horváth-házban az első Anna-bált lánya, Anna Krisztina tiszteletére. Az Anna-bál hagyománnyá vált, azóta minden évben megrendezik.
Széchenyi István kezdeményezésére innen indult el 1846-ban az első balatoni gőzhajó, a Kisfaludy. Füreden hajógyár is létesült. Főként a kiegyezés utáni időszakban kedvelt találkozóhelye lett a politikusoknak, művészeknek; ekkor kezdődött a település nagyobb fellendülése.
1971-ben Füredet Magyarország első gyógy- és üdülőhelyi városává nyilvánították.

Látnivalók Balatonfüreden:
A Tagore-sétány: Hajók a kikötőben. Rabindranath Tagore 1926. november 1-jén érkezett a szanatóriumba, majd gyógyulásának örömére fát ültetett. E fa előtt 1956-ban egy indiai küldöttség felavatta Tagore bronzszobrát, és 1957-től a korábban Deák Ferencről elnevezett sétány is az ő nevét viseli. A fa mellé emléktáblát tettek, amelyen a költő ez alkalomra írt verse olvasható. Tagore példáját először indiai politikusok követték, s ezután néhány év alatt hagyománnyá vált, hogy az itt megfordult híres személyiségek fát ültetnek a parkban. Marx György fizikus kezdeményezésére a Nobel-díjasokkal folytatták a sort, őket különféle hírességek követték, napjainkban pedig magyar politikusok szaporítják az ültetett fák és emléktáblák számát. Fát ültetett itt többek között: Farkas Bertalan és űrhajóstársa, Valerij Kubaszov, Leonov, a Gandhik, Göncz Árpád, Benoit Mandelbrot, Wigner Jenő és több magyar Nobel-díjas.

Fontosabb programok rendezvények Balatonfüreden:
A sétány közepét augusztusban a Borhetek sátrai és padjai foglalják el, a sétányon pedig tűznyelők, utcai zenészek, köztük egy perui banda, élő szobrok, artisták és mozgó árusok hada található.

A „Kékszalag” verseny a legnagyobb hagyománnyal rendelkező tókerülő vitorlásversenye.

Az első Anna-bált 1825. július 26-án rendezte meg Balatonfüreden a Horváth-házban Szentgyörgyi Horváth Fülöp János leányának, Anna-Krisztinának a tiszteletére. Azóta minden évben a balatonpart egyik kiemelkedő eseménye.

Műemlékek Balatonfüreden:
Szent Mihály templomrom; Szent Margit templom alapjai, ma Fekete Lovag étterem; Esterházy kúria, ma a Szívkórház része; Szívkórház;  Nagyvendéglő, a mai épület 1802-1848 között épült; Pálóczi Horváth Ádám kastélya, ma Ferencsik János Zeneiskola; Széchenyi-kastély, ma Kertészeti Szakközépiskola; Gombás kúria, ma nyugdíjasotthon; Horváth ház, a Balaton vidékének legnagyobb, copf stílusú épülete; A Kossuth Lajos-forrás ivócsarnoka;  a Kerektemplom, klasszicista és copf stílusban épült; a Magyar Játékszín hat megmaradt oszlopa a Kiserdőben; Jókai villa, ma Jókai emlékmúzeum; Blaha Villa, ma étterem, hotel.

Balatonfüredi szállások >>>

Balatonfüredi akciós szállásajánlatok >>>

Balatonfüredi éttermek >>>

Balatonfüredi szórakozóhelyek >>>

Balatonfüredi egyéb vendéglátóhelyek >>>

Balatonfüredi fürdők, uszodák, welness helyek, élményfürdők >>>           

Médiaajánlat/hirdetés      Szállás regisztrálása      Impressum      Staff

Jogi nyilatkozat      Általános Szerződési Feltételek      Adatvédelmi nyilatkozat      Hírlevél lejelentkezés

Copyright 2010 Szálláshely Ajánló - Viator2000 Bt. Minden jog fenntartva.